Dijital pazarlama uygulamaları, satış fırsatları oluşturmak, bir firmanın hizmet ve ürünlerini tanıtmak, doğru kanallar aracılığı ile hedef pazara erişilebilmek için tercih edilen araçlardır. Bu noktada doğru stratejiler kullanmak ve güncel bilgilerle hareket etmek son derece önemlidir. Bunun için dijital pazarlama trendleri muhakkak takip edilmeli ve kampanyalar bu doğrultuda oluşturulmalıdır. Peki, bu yılın pazarlama trendleri neleri içeriyor?
İnsan Merkezli Pazarlama
Pazarlama paradigması, müşteri merkezliden insan merkezli hale geliyor. Artık hedef kitlemizi yalnızca tüketiciler olarak değil, giderek kişiselleşen bir ilişki olarak görüyoruz. Bu yüzden de örneğin şirketimizde insan odaklı bir yaklaşımı benimsemek adına kendimize çeşitli sorular sormalıyız: İş kararlarımız insanları nasıl etkiler? Bizimle çalışan insanlar için nasıl değerler yaratabiliriz?
Kullanıcı Gizliliği
Gizlilik, internet kullanıcıları için çok önemli bir endişe kaynağı haline geldi. Buna karşılık şirketler, çözümlerini tasarlarken kullanıcı gizliliğine öncelik vermeye başladılar. Hem Apple hem de Google, çerez takibini kısıtlamak için önemli adımlar attı ve önümüzdeki senelerde kullanıcı verilerinin korunmasının giderek daha önemli hale gelmesi bekleniyor.
Programatik Reklamcılık
Dijital pazarlama trendleri arasında bir diğeri de programatik reklamcılık oluyor. Bu, markalar için en popüler ve en karlı stratejilerden biridir. Hatta Amazon 2018 senesinde bu reklamcılık çeşidini kullanmaya başlamıştı. Google ve Facebook da çevrimiçi reklamcılıkta stratejilerini değiştirerek yeniliklere öncülük etmeye devam ediyor.
Gelen Pazarlama
Gelen pazarlama, 2022’de pazarlamacıların her zamankinden daha çok yatırım yapacakları en önemli trendlerden biri. Aslında pazarlamacıların yüzde 80’inden fazlası bu teknolojiye yatırımlarını sürdürmeyi ve artırmayı planlıyor.
Mobil Pazarlama Otomasyonu
Dijital pazarlama trendleri arasında bulunan mobil pazarlama otomasyonu gün geçtikçe favori haline geliyor. Günümüzde internet trafiğinin yüzde 50’den fazlası mobil cihazlardan geliyor. Artık pazarlama stratejilerine mobili dahil etmek yeterli değil. Çünkü öncelikli olarak mobil yaklaşımı benimsemek çok daha büyük önem arz ediyor. Bu nedenle mobil pazarlama otomasyonu kullanmak, çeşitli pazarlama uygulamalarının daha etkili ve verimli olmasına olanak tanıyor.
Canlı Sohbetler
Chatbot’lar ve canlı sohbetler, satış ve olası satış yaratma sürecine giderek daha fazla dahil oluyor. Şirketlerin yüzde 79’u sayfalarına bir chatbot eklemenin olumlu faydalarını hızlı bir şekilde görüyorlar. Bu aracın faydaları arasında satışı hızlandırması, müşteri hareketlerini izlemeyi kolaylaştırması ve onlara kişiselleştirilmiş teklifler sunmanıza yardımcı olması yer alıyor.